fredag 23 maj 2014

Utdelningar i maj

Ytterligare en bra utdelningsmånad med följande resultat efter skatt:

Investor A                         1 280 kr
Industrivärden                     2 750 kr
Duni                               1 392 kr
American Realty Capital Properties   698 kr
Realty Income                        265 kr
Kinder Morgan, Inc                 1 118 kr
Prospect Capital Corporation         934 kr
Totalt                             8 437 kr


Källskatten var 532 kr.

Ökat på innehavet i ARCP

Kursen för ARCP sjönk rejält för ett par dagar sedan, så jag tog tillfället i akt att öka på mitt innehav med ytterligare 500 aktier till kursen $12,2. Använde den återstående likviden efter försäljningen av Oriflame tillsammans med månadens utdelningar.

Att ARCP sålde sina köpcentrum till ett annat bolag istället för att skapa ett nytt bolag med enbart köpcentrum är OK för min del. Att man samtidigt beslutar att öka antalet aktier är jag mindre belåten med, men jag får väl, tills motsatsen är bevisad, förlita mig på att ledningen i ARCP har fattat ett vettigt beslut.

Dags för mitt vanliga månadsinköp nästa vecka och just nu så lutar det åt ytterligare ett amerikanskt bolag för att dra nytta av att få utdelningar även resten av året. Andra halvan av året så hoppas jag på bättre (lägre) kurser på svenska bolag så jag kan öka andelen svenskt i portföljen.

fredag 16 maj 2014

Aktiesparprogram

Min arbetsgivare har ett aktiesparprogram där vi anställda kan avsätta ett belopp motsvarande 10% av bruttolönen varje månad under en 12 månaders period för att därefter kunna köpa aktier i bolaget till ett i förväg bestämt belopp. Beloppet dras från nettolönen så det är ett redan (högt) beskattat belopp som sparas undan varje månad. Man får en marknadsmässig ränta, vilket innebär en rätt så låg ränta och räntan bestäms först efter att man har tackat ja till aktiesparprogrammet. Samma sak gäller för inköpskursen som är slutkursen för aktien den dag programmet startar. Om man avbryter deltagandet i förtid så återbetalas sparbeloppet utan ränta och om man tackar nej till att köpa aktier när programmet avslutas så får man tillbaka sparbeloppet inklusive räntan (minus skatt). Väljer man att köpa aktier så används sparbeloppet inklusive ränta till detta och man förmånsbeskattas för skillnaden mellan slutkursen på inköpsdagen och den fastställda inköpskursen när programmet startade.

Hur jag än vrider och vänder på detta erbjudande så har jag svårt för att hitta några direkta fördelar för mig. Enda fördelen verkar vara om man har dålig disciplin och inte klarar av att spara på egen hand. Då kan man genom aktiesparprogrammet få en form av tvångssparande till, i mitt tycke, dålig ränta och med osäker avkastning. När jag pratade med ett par kollegor som deltar i årets sparprogram så verkar de se det hela som ett lotteri och inte en investering, dvs. de hoppas på en högre kurs så att de kan köpa aktierna och därefter genast sälja dem. En av mina kollegor beklagade sig över att han inte kunde sälja aktierna förrän tidigast en vecka efter tilldelning. Så mycket för långsiktighet. När jag antydde att det kanske kunde löna sig att behålla aktierna om man har fått köpa dem till en bra kurs, så var både helt oförstående till detta. "Då tjänar man ju inte något!" Att behålla aktier över en längre tidsperiod och få utdelning under tiden fanns inte ens i deras begreppsvärld.

Jag kan utan problem spara undan 10% av min lön på egen hand med mycket bättre ränta och utan inlåsningseffekt. Då har jag dessutom friheten att kunna köpa aktierna till en kurs jag anser köpvärd och placera dem i min ISK med de skattefördelar som det ger för svenska aktier. Allt detta utan någon förmånsbeskattning på något jag inte ens ser som en "förmån".

Kursen har fallit en del i år och just nu är den 10% lägre än den fastställda inköpskursen, så mina kollegor oroar sig för att årets "lotteri" ska bli en nitlott. För egen del så tycker jag att kursen börjar närma sig en intressant nivå. Ytterligare några procent ner så skulle jag kunna tänka mig att köpa en mindre post...

onsdag 14 maj 2014

Förra månadens inköp

Upptäckte att jag glömt bort att publicera ett inlägg angående inköpet som gjordes i slutet av april.

Månadens inköp i april blev 500 aktier i Bonheur till kursen 114,5 NOK. Tidigare i år så verkade det ett tag som alla skulle köpa Bonheur. Jag tittade själv på bolaget under den perioden men det fanns andra mer intressanta bolag och jag ville gärna ha en lite större säkerhetsmarginal, så istället inkluderade jag Bonheur i min bevakningslista och väntade på ett bättre tillfälle.

Detta tillfälle dök upp lagom till att det var dags för mitt regelbundna månadsinköp i april. Nu känner jag mig rätt så nöjd med investeringarna i energisektorn, så framöver hoppas jag hitta prisvärda bolag även i andra branscher (även om det lockar att öka lite till i KMI.)

tisdag 13 maj 2014

Sålt Oriflame

Stuvat om lite i portföljen. Innehavet i Oriflame har avvecklats och en del av försäljningslikviden har använts till att öka på innehavet i PSEC med 1000 nya aktier.

Oriflame har sänkt utdelningen och nyligen även bestämt att slopa utdelningen i Q3, så det får räcka nu. Säljer med en mindre förlust, men förhoppningsvis ska den likvid jag får loss göra bättre nytta i PSEC och ytterligare ett ännu ej bestämt bolag.        
                                                         
PSEC har fallit en del efter SEC ifrågasatt hur delägda företag bokförts. Inget som ska påverka kassaflödet som betalar utdelningen. Det är möjligt kursen kommer dippa mer innan detta har löst sig men utdelningarna är redan fastställda året ut och för en BDC så handlar allt om utdelningen. Får man någon kurstillväxt så är det en bonus. PSEC kommer varje månad ge ett bra bidrag till investeringar i andra mindre riskfyllda investeringar och det är hela syftet med innehavet i PSEC.

fredag 2 maj 2014

Utdelningar i april

En helt ok utdelningsmånad har passerat med följande resultat efter skatt:

TeliaSonera                        5136 kr
Realty Income                       265 kr
Wal-Mart Stores                     263 kr
American Realty Capital Properties  698 kr
Prospect Capital Corporation        619 kr
Coca-Cola Company                   310 kr
Philip Morris International         917 kr
Totalt                             8208 kr


Källskatten var 500 kr.