fredag 28 november 2014

Rekordlåg statslåneränta

Nu när statslåneräntan har fastställts till rekordlåga 0,90%, så kan jag börja räkna lite på prognosen för vår portfölj nästa år.

Om börsen går upp eller ner spelar inte så stor roll för mitt val av att placera mina aktier i ISK så länge skatten där blir lägre än den hade varit om jag hade haft aktierna i en vanlig depå. Eftersom vi har en hel del utländska innehav så får jag utöver schablonskatten på vårt ISK-innehav även räkna med den utländska källskatten på utdelningarna, men det blir ändå klar fördel för ISK jämfört med vad skatten skulle ha blivit på hela utdelningen om vi hade haft aktierna i en vanlig depå.

Just nu så investerar jag en del av vårt buffertssparande i aktier för bättre avkastning. Gäller enbart den del som är väldigt långsiktig och kanske aldrig kommer behövas. Övrigt buffertsparande ligger på ett vanligt sparkonto med 2,5% ränta, men i och med den nya statslåneräntan så kommer jag nästa år placera hela vårt buffertsparande på vårt ISK-konto eftersom vi även där får 2,5% ränta på likvida medel (utbetalt månadsvis). Så länge vi har disciplinen att lämna detta kapital i fred så kommer kapitalet växa bättre där med lite lägre skatt...

Nu blir det ingen större summa vi sparar på placera buffertsparandet i vår ISK, men det räcker i varje fall till en god middag för mig och min fru på en finare restaurang :-)

söndag 2 november 2014

Ökat i Bonheur och ARCP

Månadens inköp för oktober blev 1000 aktier i Bonheur till kursen 88 NOK. Såg inget allvarligt problem i senaste rapporten och förstår inte varför marknaden pressat kursen så mycket den senaste tiden. Oavsett vilket så blev det ett bra tillfälle för mig att öka på innehavet. Skulle kursen fortsätta sin resa söderut så kan jag tänka mig att köpa ytterligare en post vid en kurs under 80 NOK.

Just nu är det en turbulent period för ARCP men rent fundamentalt så har inte mycket förändrats; fastigheterna finns fortfarande där och hyresinbetalningarna trillar fortfarande in. På kort sikt finns det troligtvis en risk för en utdelningssänkning och ytterligare press nedåt på kursen, men långsiktigt så skulle denna händelse möjligtvis kunna ge ledningen för ARCP en välbehövlig indikation på att bli mer aktieägarvänliga och tänka lite mindre på att enbart berika sina egna plånböcker. Mindre tillgång till billigt kapital kan förhoppningsvis också sätta stopp för deras köpiver av nya fastigheter och istället ge dem tid att konsolidera de innehav de har samlat på sig på kort tid. Uppenbarligen har de växtvärk och administrationen har inte hängt med under resans gång.

Dagen efter den värsta panikförsäljningen när jag hade hunnit med att fundera lite över vad som hade hänt så kunde jag inte låta bli att köpa på mig ett antal aktier. Riskabelt på kort sikt eftersom vi fortfarande inte vet vad som kan dyka upp vid en vidare granskning av bokföringen, men jag väljer att tro på den förklaring David Kay (VD för ARCP) har gett angående det som inträffade och räknar själv med att kursen kommer återhämta sig på högst ett par år. Då kommer detta köp långsiktigt kunna bli en riktigt bra affär och majoriteten av våra investeringar bygger på långsiktighet. Köpte 1000 aktier till kursen $8,90.

Detta ökar på innehavet i ARCP till drygt 10% av portföljen och det totala REIT innehavet till ungefär 20% vilket är inom de gränser jag har satt upp tidigare.

Efter dessa inköp och med nuvarande utdelningsnivåer så klättrar utdelningsprognosen upp till drygt 104 000 kr på rullande årsbasis.