tisdag 31 december 2013

Bokslut 2013Vårt första investeringsår går mot sitt slut (amerikanska börsen är öppen även idag, men inga planerade köp innan nästa år för vår del). Började i maj och resultatet efter dessa knappt 8 månader har överträffat förväntningarna. Startade med en avsomnad portfölj som enbart innehöll ett litet innehav av Ericsson aktier värda knappt 13 000 kr med en utdelning på drygt 300 kr och när vi nu stämmer av portföljen för 2013 så är värdet på aktierna 1 064 000 med en utdelningsprognos på ungefär 56 000 kr. Det mesta av värdeökningen är förstås från tillförsel av nytt friskt kapital men det viktigaste för oss är inte hur mycket portföljen är värd utan hur mycket utdelning vi får. Kassan innehåller 152 000 kr, så det totala portföljvärdet är 1 216 000 kr.

Blev två inköp i december, 110 aktier i Realty Income ($37,82, USD/SEK 6,56) och 150 aktier i Kinder Morgan ($33, USD/SEK 6,52).

I år så har vi fått drygt 8 000 kr i utdelningar (eftersom vi startade en bit in i maj så är det enbart våra utländska innehav som har hunnit med att betala utdelningar så här långt.) Just nu är som sagt utdelningsprognosen 56 000 kr och den kommer öka efter hand som portföljen växer. För 2014 så är prognosen att utdelningen har växt till 75 000 kr. Med tanke på husköp och de kostnader som uppstår i samband med detta (behöver bl.a. sätta av mer kapital till buffertsparandet) så har investeringsbudgeten för nästa år minskat och nu räknar vi med att kunna investera 20 000 kr varje månad (inkluderar inte de utdelningar som trillar in varje månad). Min hustru ska studera ett par år (utan studiemedel) så det blir min inkomst som ska räcka till allt.Portföljen har fått en viss övervikt av amerikanska innehav, men jag hoppas kunna öka de svenska innehaven nästa år. Först och främst ska det bli intressant att se vad som händer med utdelningarna i våra svenska innehav. Har höga förväntningar på Duni och Ratos. Duni höjde inte utdelningen förra året och med tanke på tillväxten sedan den hamnade i vår portfölj (+44%) så behövs det en hyfsad utdelningshöjning för att motivera mig att gå in med mer kapital på nuvarande kursnivåer. För Ratos del så handlar det om att de i varje fall får se till att behålla nuvarande utdelning. När det gäller övriga svenska innehav så får det gärna komma en och annan överraskning med högre än förväntad utdelningshöjning, men jag förväntar mig i varje fall att samtliga höjer sin utdelning om än med enbart några procent. Känner mig mer bekväm med mina amerikanska innehav där det hela tiden betalas utdelningar och skulle önska att svenska bolag började med kvartalsutdelning.

Oavsett vilket så har 2013 varit ett mycket trevligt börsår och vår portfölj har fått en bra grund att stå på. Nästa år kommer rent privat bli ett mycket intressant år då jag börjar på mitt nya jobb och vi flyttar in i vårt hus, men även investeringsmässigt så ser jag fram emot 2014.

Gott nytt år!

5 kommentarer:

 1. Hej! Väldigt intressant blogg. Hittade den idag och ska läsa igenom allt vad du skrivit. Lägger till din blogg på min lista. Lycka till framöver!

  ägamintid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Min blogg är tämligen blek i jämförelse med din eller andra erfarna bloggare, men tids nog kanske även jag kan tillföra något rent konkret utöver vad jag har köpt den senaste tiden :-)

   Radera
 2. Hej!
  Följer din blog, dina portfölj har stor likhet med hur jag försöker bygga upp min aktieportfölj. Har dock precis börjat och har ännu inte så stort kapital som du men förhoppningsvis kan det öka på ganska fort.

  Önskar all lycka till!

  -cmj
  Trading the OMX

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har läst din blogg också. Ditt inlägg om "Min familj är inte normal!" fick mig att fundera på att dela upp mitt sparande i två delar, långsiktig investering och buffertsparande. Numera har jag en extra flik i kalkylbladet för buffertsparandet och det beloppet ingår inte längre i min "portfölj".

   Lycka till med dina investeringar!

   Radera
 3. Ser bra ut! Ska bli intressant att se vad 2014 har att erbjuda. Gillar din portfölj, håller själv vid sidan av min OMX-strategi på att bygga upp en stabil utdelningsportfölj. Stort lycka till under 2014!

  -cmj
  Trading the OMX

  SvaraRadera