fredag 6 december 2013

Nytt jobb och boende

Medan stormen drar fram över Skåne så håller jag mig inomhus och ser över mina investeringar. Börsnedgången de senaste dagarna har satt sina spår i portföljvärdet, men utdelningsprognosen som jag anser är mycket viktigare ser fortfarande riktigt bra ut inför nästa år.

Istället för att starta upp mitt företag på nytt så sökte jag anställning hos en tidigare kund och fick ett riktigt bra erbjudande som gör att vår ekonomi för 2014 nu ser ännu bättre ut än vad jag hade tagit höjd för i min budget för 2014. Börjar på mitt nya jobb efter årsskiftet.

Efter att ha letat hus under drygt en månad och gått från besvikelse till besvikelse (mäklarna är verkligen duktiga på att få ett hus att se bättre ut än det är:), så hittade vi till slut ett riktigt drömhus. I stort sett alla punkter på vår lista med önskemål kunde prickas av (jag hade önskat mig en lite större tomt, men det kan jag kompromissa med). Tack vare att vi kunde komma till skott direkt (ett par andra spekulanter behövde mer tid på sig innan de kunde lämna ett bud), så tackade säljaren ja till vårt bud och allt gick väldigt fort. Lämnade vårt bud för tre dagar sedan och igår skrev vi på köpeavtalet. Inflyttning i februari så vi har tid på oss att köpa möbler och planera (vårt bohag från Taiwan anländer om knappt två veckor).

Med en stabil inkomst nästa år och vetskap om nivån på vårt kommande bolån, så blir det enklare att ta fram en mer detaljerad budget för 2014. Nu kan jag bara hoppas på att mina favoritbolag visar upp köpvärda nivåer under 2014...

4 kommentarer:

 1. Gratulerar till både nytt jobb och ny bostad! Kul när saker faller på plats, blir ett spännande 2014!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack.

   För egen del så ska det bli spännande att se hur bra jag kan följa min investeringsstrategi i uppgång och nedgång. Under 2013 så har det gått relativt bra, så ingen riktig stresstest av strategin ännu.

   Radera
 2. Hittade precis hit!
  Gratulera till nytt jobb och bostad. Hur påverka husköpet din/er ekonomi? Bolånen är ju låga för tillfället. Själv precis köpt lägenhet, fick räntan 2.55% fast på ett mycket lågt belopp där ekonomin inte alls kommer påverkas lite mycket om räntan går upp.

  Bra blogg annars! ska följas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Jag kommer använda mig av rörlig ränta och sätta av pengar till en egen räntebuffert varje månad beräknad utifrån en räntenivå på 4,5%. Då får jag en fast månadskostnad så länge det finns pengar i räntebufferten (när räntan är lägre än 4,5% så betalar jag in till räntebufferten och när räntan är högre så tar jag ut pengar).

   Husköpet kommer innebära en del nya kostnader. Förutom räntan på bolånet så tillkommer det även en del driftkostnader, men vi måste bo någonstans så det är en kostnad det är svårt att komma ifrån. Vi kommer bara ha en inkomst de första åren men utifrån den huskalkyl jag har gjort så kommer boendekostnaden hamna på en hanterbar nivå.

   Drygt hälften av vårt räntesparande kommer gå åt till kontantinsatsen, och ungefär hälften av det som återstår kommer gå till buffertsparandet. Det som återstår kommer användas till extra aktieinvesteringar under 2014 utöver de planerade månadsinköpen (som jag sätter av en del av lönen till).

   Med både nytt jobb och boende på plats så ser det bra ut inför 2014.

   Radera