fredag 17 januari 2014

Avvecklar extrakassan

Ett grundläggande mål för i år är att försöka följa mina investeringsregler mer strikt, vilket inneburit att jag har valt att förenkla dem. Extrakassan som skulle ge möjlighet till extra köp när det dök upp extra bra tillfällen har jag valt att avveckla. Nu blir det den 25:e varje månad som gäller, finns det något köpvärt då så köper jag för ett i förväg bestämt belopp annars får beloppet stå kvar i ISK:n alternativt i ett sparkonto (båda med 2,5% ränta) till nästa månad. 

Som en sista åtgärd innan extrakassan slopas så har jag använt ungefär halva det belopp som fanns i den till investeringar i några bolag. Ett nytt bolag har lagts till i portföljen med ett köp av 75 aktier i Philip Morris till kursen $82,55 (USD/SEK 6,49), jag har dubblat innehavet (50 nya aktier) i Wal-Mart till kursen $76,85 (USD/SEK 6,46) och ökat innehavet i Chevron med 44 aktier till kursen $118,89 (USD/SEK 6,46). Återstående belopp i extrakassan kommer användas vid de regelbundna köpen denna och nästa månad.

Dessa inköp ökar min andel amerikanska bolag i portföljen ytterligare, men de svenska bolag jag är intresserad av har bara blivit dyrare och dyrare och om jag inte hade haft mina investeringsregler så är risken nog stor att jag dessutom hade sålt mitt innehav i Duni. Just nu så motsvarar min orealiserade vinst i Duni ungefär 9 års utdelning på nuvarande nivå. Utdelningen kan höjas men det förändrar inte situationen speciellt mycket på kort sikt. Dock behöver det vara en uppenbar övervärdering för att jag ska sälja enligt mina regler (eller så ska utdelningen sänkas eller frysas). Än så länge så anser jag inte att priset på en Duni aktie har nått orimliga nivåer, så jag avvaktar oavsett hur mycket det kliar i säljfingret.

De senaste inköpen har ökat på utdelningsprognosen en del och den är nu nästan 60 000 kr per år. Sätter jag det beloppet i relation till våra utgifter så skulle dessa (i snitt) 5 000 kr per månad kunna betala vår boendekostnad i nuläget (oräknat amorteringar och avskrivningar på huset som jag ser som en form av sparande). Nu kommer vi givetvis fortsätta att återinvestera utdelningarna men det är alltid trevligt att se hur långt man har kommit i sitt mål att bli ekonomiskt oberoende (av löneinkomst). Nästa mål får bli att även kunna betala våra matkostnader men jag räknar med att det kommer ta minst två år med regelbundna investeringar (och amorteringar) att nå fram till det målet. Det gäller att ha tålamod...

2 kommentarer:

 1. Hej! Trevligt att ni nu täcker 5000 kr/månad!
  Jag har läst igenom din blogg och det var intressant läsning!
  Är nyfiken på en uppdaterad lista över era portföljinnehav. Tror vi har en hel del gemensamma innehav.

  Har du någon uppfattning om Pepsi eller franska telecombolaget Orange?
  Mvh Fam Oberoende

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enda skillnaden i portföljen är de nya inköpen så inga överraskningar, men jag kommer uppdatera listan vid slutet av månaden.

   Pepsi har funnits på min bevakningslista en längre tid och det är ett bolag jag gärna inkluderar i min portfölj (för evigt), men jag skulle först vilja se priset gå ner under $80. Orange har jag ingen direkt uppfattning om, men telekombolag innehar man väl vanligtvis för utdelningen; det är i varje fall anledningen till mitt innehav i Telia-Sonera, dvs. jag förväntar mig inte någon större tillväxt.

   Radera