måndag 16 mars 2015

Att sitta på händerna

Under en period så har det varit svårt att hålla sig borta från börsen. Sitter med en hyfsad kassa och mitt mål är att vara i stort sett fullinvesterad, så fingrarna rycker av köpsug, men än så länge har jag lyckats att hålla mig till strategin.

I väntan på bättre tider på börsen, så ser jag över mina investeringskriterier och försöker anpassa dem efter min personlighet. Framöver så blir det framförallt hårdare regler angående försäljning av innehav (bla. kommer jag ha en två års karenstid för försäljningar som inte är pga inställd utdelning eller någon form av oegentligheter i bolaget) och tanken är att jag ska fundera lite extra innan ett inköp. Köper jag en aktie så ska det vara i ett bolag där jag kan tänka mig vara delägare "för evigt".

Under de senaste veckorna har jag rensat upp i portföljen så att det nu enbart finns innehav i bolag som jag kan tänka mig att behålla med tanke på de regler jag nu sätter upp. Tre bolag har sålts pga för låg avkastning (Walmart och Target har en direktavkastning som är lägre än mitt räntekonto och Investor avkastar mycket lägre än det avkastningskrav jag har på detta bolag) och två bolag (Procter&Gamble och WP Carey) har sålts pga att jag lät mig styras lite för mycket av "känslor" när jag köpte in dem, dvs. jag blev otålig och köpte när kursen fortfarande låg en bra bit över mitt motiverade pris.

Bonheur finns kvar som en påminnelse att hålla mig till de områden jag kan förstå mig på och inte försöka mig på saker som till viss del ligger utanför min strategi att skapa en pengamaskin som sakta men säkert växer och betalar ut utdelningar. Bonheur köptes in pga en idé att den skulle vara undervärderad och kunna säljas med god vinst lite senare, dvs. ren spekulation. Det kanske fortfarande är möjligt, men det ingår inte i min strategi att syssla med den sortens affärer. Sådan tillfällig galenskap ska jag förhoppningsvis kunna undvika i framtiden. Just nu så är i varje fall utdelningen från Bonheur fortfarande bättre än vad jag får på mitt räntekonto, så innehavet får finnas kvar i portföljen.

Utöver försäljningarna så har det även blivit ett inköp av en ny REIT. Omega Healthcare sjönk till under mitt motiverade pris så jag köpte 160 aktier till kursen $37,8.

Försäljningarna resulterade i en vinst på drygt 74 000 kr och kassan är nu drygt 474 000 kr.

3 kommentarer:

 1. Grattis till städningen! Alltid befriande att rensa upp och konsolidera!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Jag hade iofs. hellre sett att det var möjligt att köpa aktier i en del bra bolag, men med en allt högre dollarkurs och aktiekurser som känns lite väl magstarka så blir det till att "sitta på händerna" ett tag...

   Radera
 2. Hej Pengabuddha, tack för intressant inlägg. Det verkar som att vi lider lite av samma problem, nämligen att inte altltid kunna hålla händerna i styr när det gäller affärer.

  Min egen kamp mot detta samt hur jag väljer att investera hittar du på min egna nystartade blogg (länka gärna). T ex har jag också kommit till insikt om att inte sälja för fort, samt har valt att automatisera investeringar i så stor utsträckning som möjligt.

  Mvh

  Myttinge94

  SvaraRadera