måndag 21 januari 2019

Nytt år, stora förändringar

Under första halvan av förra året så blev det en hel del diskussioner med min hustru om att flytta till en större bostad som även skulle göra det möjligt att driva ett bed&breakfast. När vi väl bestämde oss för att göra allvar av detta och börja leta mer aktivt efter en bostad, så sålde vi under juli månad samtliga innehav i portföljen som en förberedelse inför en möjlig fastighetsaffär. Ingår i strategin att inte ha pengar på börsen som behövs det närmaste halvåret, så det var ett enkelt val just då. Tanken var att när vi väl sålt vår egna bostad, så skulle vi köpa tillbaka ungefär halva portföljen igen och använda resten till nödvändiga renoveringar.

Några månader senare så hade vi hittat drömhuset med stor tomt (mätt i hektar) och inte vilken tomt som helt utan en sjötomt med bra läge. Nära till golfbana, vandringsstråk och andra aktiviteter. Tillräckligt långt bort från järnvägsstation och motorväg för att inte bli störd, men ändå nära nog för vi inte ska känna oss alltför isolerade. Internationell flygplats inom rimligt avstånd. Huset är placerat så att vi behöver gå knappt 25 meter från ytterdörren innan vi kan doppa tårna i sjön. Omgiven av skog och med ett par hundra meter till närmaste granne, så känner vi redan ett inre lugn här.

När vi väl hade fått vår egna bostad såld, så fullföljde vi vår strategi under hösten och köpte tillbaka halva portföljen drygt 100 000 kr billigare. Fanns aldrig någon tanke på att tajma marknaden utan detta var ren tur.

En halvering av portföljen påverkar så klart vår utdelningsprognos och den har nu sjunkit till drygt 61 000 kr. Å andra sidan så kan ett bed&breakfast ge hyfsad avkastning om vi lyckas attrahera tillräckligt med gäster. Jag kommer ha kvar mitt jobb, som redan nu täcker våra utgifter utan problem även med 60% sparkvot, så det blir först och främst min hustru som kommer driva vår "hemma-verksamhet". Hon har även en hel del andra idéer på hur vi kan tjäna pengar. Om vi kan förvandla vår fastighet till en inkomstkälla och inte enbart en utgift, så skulle det kunna påverka vår prognos för när vi kan bli ekonomiskt oberoende.

Strategin för portföljen är mer eller mindre oförändrad. Investeringar i större bolag som ger stabil utdelning och i år är planen att investera 50 000 kr per kvartal (inklusive utdelningar).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar