lördag 23 november 2013

Flyttat allt till Netfonds

Sedan vi kom tillbaka till Sverige så har mycket tid gått åt till att gå på husvisningar, så aktieinvesteringarna har gått på sparlåga. Dock gjorde jag slag i saken och samlade alla mina aktieinnehav hos en mäklare, Netfonds. I samband med detta så sålde jag innehavet i Avanza Zero och använde säljlikviden till att öka innehavet i ARCP. ARCP har en större affär på gång med ett köp av en annan REIT, Cole Real Estate Investments, och om den går igenom så kan det bli utrymme för högre utdelningar nästa år. Har även sålt det återstående innehavet i Sandvik och använt den säljlikviden till att öka innehavet i Industrivärden.

Utdelningarna från tre innehav har kommit in på kontot,

Realty Income                        154 kr
Prospect Capital Corporation         622 kr
Kinder Morgan, Inc.                  462 kr
Totalt                              1238 kr


Beloppen är efter skatt. Om Avanza kan få tummarna loss så ska månadens utdelning från ARCP också dyka upp snart.

Fortsättningsvis så kommer alla utdelningar betalas ut till min ISK hos Netfonds där jag får 2,5% ränta på pengarna (som betalas ut varje månad!). Detta innebär att om jag inte hittar något prisvärt bolag en månad så kan jag låta pengarna stå kvar på kontot och ändå få avkastning på beloppet. Med tre bolag som har utdelning varje månad och ett antal amerikanska kvartalsutdelare så flyter det hela tiden in nytt kapital till kontot. Hade varit trevligt om de svenska bolagen också kunde börja med kvartalsutdelning.

Utdelningsprognosen på rullande årsbasis har nu växt till drygt 53 000 kr.

6 kommentarer:

 1. Vilka är de främsta fördelarna med Netfonds jämfört med Avanza?
  Vad är anledningen till att du byter?
  Det låter bra med så bra ränta på ISK:n.

  Skulle vara spännande att höra.
  En fortsatt trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använde från början tre olika mäklare för att hålla nere courtaget, Skandiabanken för svenska aktier, Avanza för Avanza Zero och finska börsen (Fortum, som jag senare sålde) och Netfonds för amerikanska och norska aktier.

   I takt med att beloppen i varje ISK växte så började jag fundera på att samla mina investeringar hos en nätmäklare, dels för att kunna utnyttja utdelningar mer effektivt, dels för att kunna kvitta utländsk källskatt mot schablonskatten.

   Skandiabanken som har det klart lägsta courtaget för svenska aktier (i varje fall för de belopp jag köpte aktier för) föll bort direkt med ett orimligt minsta courtage på 499 kr för att köpa utländska aktier (och dessutom enbart via telefonhandel). När det gäller courtaget så skulle nog inte skillnaden bli alltför stor oavsett om jag väljer Avanza eller Netfonds. Avanza har lägre courtage för svenska aktier, men högre för amerikanska aktier, så där går det nog på ett ut.

   Avanza har en mer "flashig" webbsajt, men jag har inget behov av en massa finesser, forum, möjligheter till lån, etc. Jag vill bara kunna köpa aktier på de marknader jag är intresserad av (just nu svenska, norska och amerikanska börsen). Netfonds har också en hel del "finesser" men det är inget jag använder. Däremot så har Netfonds en lite väl långsam hantering av överföringar mellan sparkonto och depå/ISK, men det skulle man kunna se som en fördel då det kräver lite mer planering, dvs. inga impulsköp av aktier ;-)

   En sak jag uppskattar är att Netfonds är mycket snabbare än Avanza när det gäller hanteringen av utdelningar från amerikanska bolag. Hos Avanza kan jag få vänta en vecka eller mer, men hos Netfonds har jag alltid fått utdelningen dagen efter den har betalats ut av bolagen. Att dessutom få en rejäl ränta på de likvida medel jag har i min ISK ser jag som en väldigt trevlig bonus.

   För mina ändamål så kommer Netfonds fungera bättre, men jag vill inte påstå att en mäklare är bättre än en annan. Det beror på vilka tjänster man behöver och värdesätter.

   Radera
 2. Det jag ser som positivt med Netfonds vid en snabb genomgång är följande=
  - Bra ränta på likvider, som dessutom betalas ut måndadsvis!
  - Snabbare utbetalning av utländsk utdelning.

  Courtaget verkar vara detsamma hos Avanza jämfört med Netfonds då man handlar både amerikanska och svenska aktier.

  Det som gör mig skeptisk är om man behöver ett norskt bankkonto för att använda Netfonds. Samt hur smidig en flytt av värdepapper från Avanza till Netfonds skulle vara. Om man är tvungen att sälja och köpa och därmed betala dubbla courtage exempelvis.

  Du kanske har erfarenhet av detta, jag ska själv kolla upp detta närmare.

  Som det är nu så har jag köpt Spiltan räntefond i mitt ISK hos Avanza för att kompensera schablonskatten. Det skulle såklart vara bekvämast att ha oplacerade pengar som likvider istället för placerat i fonder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något norskt bankkonto behöver jag inte (finns kanske i bakgrunden men det är inget jag märker av), däremot har jag norsk insättningsgaranti på två miljoner kronor.

   Att flytta mitt innehav från min ISK hos Avanza till min ISK hos Netfonds var enkelt men Avanza ville ha 150 kr för besväret att flytta ett amerikanskt värdepapper (lägre kostnad för att flytta svenska värdepapper).

   Eftersom Netfonds mer eller mindre redan var min "huvudmäklare" så behövde jag enbart flytta ett utländskt värdepapper från Avanza och alla mina svenska värdepapper från Skandiabanken vilket gjorde kostnaden hanterbar. Har man många utländska värdepapper så kommer kostnaden för en flytt bli högre...

   Radera
 3. Hej och v'lkommen till blogosf'ären. Har du prövat deras erbjudande om att låna ut värdepapper till 4.5% ränta som de beskriver under fliken our services "Earn 4.5 % by lending your securities
  You can make your securities available for lending and earn 4.5 % interest plus 0.2 % of the value at the time of lending. We lend the securities to customers who wish to go short."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte testat utlåning av värdepapper eftersom alla mina värdepapper finns i mitt investeringssparkonto och jag har uppfattat det som att blankningsaffärer inte är tillåtna då...

   Radera