fredag 16 maj 2014

Aktiesparprogram

Min arbetsgivare har ett aktiesparprogram där vi anställda kan avsätta ett belopp motsvarande 10% av bruttolönen varje månad under en 12 månaders period för att därefter kunna köpa aktier i bolaget till ett i förväg bestämt belopp. Beloppet dras från nettolönen så det är ett redan (högt) beskattat belopp som sparas undan varje månad. Man får en marknadsmässig ränta, vilket innebär en rätt så låg ränta och räntan bestäms först efter att man har tackat ja till aktiesparprogrammet. Samma sak gäller för inköpskursen som är slutkursen för aktien den dag programmet startar. Om man avbryter deltagandet i förtid så återbetalas sparbeloppet utan ränta och om man tackar nej till att köpa aktier när programmet avslutas så får man tillbaka sparbeloppet inklusive räntan (minus skatt). Väljer man att köpa aktier så används sparbeloppet inklusive ränta till detta och man förmånsbeskattas för skillnaden mellan slutkursen på inköpsdagen och den fastställda inköpskursen när programmet startade.

Hur jag än vrider och vänder på detta erbjudande så har jag svårt för att hitta några direkta fördelar för mig. Enda fördelen verkar vara om man har dålig disciplin och inte klarar av att spara på egen hand. Då kan man genom aktiesparprogrammet få en form av tvångssparande till, i mitt tycke, dålig ränta och med osäker avkastning. När jag pratade med ett par kollegor som deltar i årets sparprogram så verkar de se det hela som ett lotteri och inte en investering, dvs. de hoppas på en högre kurs så att de kan köpa aktierna och därefter genast sälja dem. En av mina kollegor beklagade sig över att han inte kunde sälja aktierna förrän tidigast en vecka efter tilldelning. Så mycket för långsiktighet. När jag antydde att det kanske kunde löna sig att behålla aktierna om man har fått köpa dem till en bra kurs, så var både helt oförstående till detta. "Då tjänar man ju inte något!" Att behålla aktier över en längre tidsperiod och få utdelning under tiden fanns inte ens i deras begreppsvärld.

Jag kan utan problem spara undan 10% av min lön på egen hand med mycket bättre ränta och utan inlåsningseffekt. Då har jag dessutom friheten att kunna köpa aktierna till en kurs jag anser köpvärd och placera dem i min ISK med de skattefördelar som det ger för svenska aktier. Allt detta utan någon förmånsbeskattning på något jag inte ens ser som en "förmån".

Kursen har fallit en del i år och just nu är den 10% lägre än den fastställda inköpskursen, så mina kollegor oroar sig för att årets "lotteri" ska bli en nitlott. För egen del så tycker jag att kursen börjar närma sig en intressant nivå. Ytterligare några procent ner så skulle jag kunna tänka mig att köpa en mindre post...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar