fredag 2 januari 2015

Bokslut 2014

Dags att summera året som gick. Blev en del större förändringar i portföljen i november/december. En hel del bolag åkte ut, bl.a. Industrivärden på grund av att jag tappade förtroende för styrelsen och TeliaSonera eftersom den nådde upp till den målkurs jag hade satt för en försäljning. Även om de svenska storbankerna troligtvis kommer tjäna bra med pengar den närmaste tiden så vill jag minska mitt beroende av denna bransch, så innehavet i Swedbank såldes.

Midcap-bolagen Duni och Mekonomen såldes också. I takt med att portföljen har växt så blev till slut Dunis andel av portföljen för liten och jag kunde absolut inte tänka mig att öka mitt innehav till nuvarande kurs, så hela innehavet såldes med knappt 100% vinst. Mekonomen var ett rent spekulativt inköp som jag ångrar i efterhand. Nu lyckades jag trots allt sälja det med 40% vinst efter enbart två månaders innehav, men det kunde lika gärna ha slutat med en förlust, så inga fler liknande spekulativa inköp...

Innehavet i Mattel såldes efter att jag uppdatera motiverad kurs för detta bolag och kom fram till att jag hade köpt för dyrt även om jag räddades av en starkare dollar och kunde sälja med vinst.

Ett nygammalt bolag, Ratos, köptes in efter att kursen hade fallit under 45 kr. Det blev 2000 aktier i detta bolag. Utdelningssäsongen kommer avgöra om detta innehav kommer bli mer långvarigt denna gång. Just nu så finns det enbart i portföljen för att bidra med kassaflöde.

Efter dessa försäljningar och enbart ett köp, så sitter jag nu med en rejäl kassa på 382 000 kr.

Följande utdelningar har betalats ut till portföljen under året:

Prospect Capital Corporation        13 393
American Realty Capital Properties  10 215
TeliaSonera                          5 136
Kinder Morgan, Inc.                  4 421
Swedbank A                           4 040
Digital Realty Trust                 3 728
Realty Income                        3 335
Bonheur                              3 259
Chevron Corporation                  2 751
Industrivärden C                     2 750
Philip Morris International          2 419
Castellum                            2 125
Duni                                 1 392
McDonalds                            1 351
Coca-Cola Company                    1 339
Investor A                           1 280
Target Corporation                   1 235
Exxon Mobil                          1 035
Wal-Mart Stores                        953
Mattel                                 950
Deere                                  754
Ränta ISK                            1 141
Totalt                              69 002


Källskatten blev totalt 8 397 kr.

Min prognos för 2015 är att utdelningarna totalt kommer nå upp till knappt 110 000 kr efter skatt om inte det inträffar några drastiska sänkningar bland våra bolag.

Vid årets början var portföljen värd 1 216 000 kr och vid avstämningen för 2014 så var portföljvärdet 1 873 000 kr. Insättningarna under året har varit drygt 30 000 kr per månad, vilket är mycket mer än vad jag förväntade mig att vi skulle klara av med tanke på enbart en inkomst och en del extra utgifter i samband med husköp. För 2015 så blir målet desto lägre och jag räknar med att vi ska kunna investera drygt 10 000 kr varje månad (inkluderar inte de utdelningar som trillar in varje månad).

Kommer försöka öka innehavet i de bolag jag räknar som våra kärninnehav, Kinder Morgan, Digital Realty Trust, Realty Income, Chevron, Exxon Mobil, Philip Morris, McDonalds, Coca-Cola, Target, Wal-Mart, Castellum och Investor, men enbart om kursen når de nivåer där jag anser dem köpvärda. Med 2,5% avkastning på mina likvida medel så har jag råd att vänta. Kommer även försöka hitta några nya bolag att lägga till bland kärninnehaven.

Övriga bolag finns i portföljen för att generera kassaflöde, PSEC, Ratos och Bonheur. Förhoppningsvis ska Bonheur fortfarande kunna leverera en hyfsad utdelning till våren. Även i detta fallet så vill jag öka med 2-3 "kassaflödes"-bolag. Jag har ögonen på en BDC som på längre sikt mycket väl skulle kunna bli ett kärninnehav och inte enbart för kassaflöde. Kanske TeliaSonera kan dyka upp på nytt i portföljen om kursen faller ner mot 45 kr eller så.

Det återstående bolaget, ARCP, vet jag inte riktigt hur jag ska klassificera det. Ingen utdelning det närmaste kvartalet så egentligen borde jag väl sälja det. Samtidigt så finns det ju tecken på förbättring och jag ligger enbart back 9% (nästan +/-0 om man räknar in utdelningarna), så jag väljer att avvakta ett tag till för att se vad som händer. Oavsett vilket så räknar jag inte längre med att detta bolag ska kunna bli en ny Realty Income, så förr eller senare kommer innehavet säljas :-)

4 kommentarer:

 1. Tack för en bra och inspirerande blogg! Får jag fråga var du finner 2,5% avkastning på dina likvida medel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Netfonds ger mig 2,5% ränta på likvida medel, även i min ISK.

   Radera
 2. Prospect Capital Corporation har nyligen sänkt utdelningen. Hur ser du på detta, ska du minska och kanske helt avveckla ditt innehav?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även efter sänkt utdelning så får jag nästan 12% avkastning på min investering i PSEC, så jag tänker inte avveckla innehavet. Däremot så kommer alla utdelningar från PSEC investeras i andra bolag. Skulle kursen återhämta sig och närma sig $10 så är det möjligt att jag minskar på innehavet.

   Radera