fredag 6 september 2013

Ökat i Digital Realty Trust

Såg ett tillfälle att öka mitt innehav i DLR till en kurs med drygt 20% rabatt på mitt framräknade motiverade pris, så jag köpte ytterligare 60 aktier för $52 styck (6% direktavkastning). Med detta köp så har jag nu en verklig avkastning på 5,93% i DLR och kommer ligga lågt med investeringar i detta bolag ett tag (har redan köpt 60% av det planerade innehavet i DLR). Detta köp ökade utdelningsprognosen på årsbasis med c:a 1250 kr och den är nu 28760 kr.

Jag har funderat lite över min portfölj och kommit fram till att den ska innehålla 40-50% svenska aktier, 20-30% amerikanska aktier, 5-10% REITs och 10-20% kontanter. I nuläget så består den av 40% svenska aktier, 12% amerikanska aktier, 11% REITs och 37% kontanter (då har jag räknat bort det belopp som är reserverat för framtida hus- och bilköp, c:a 1,5 Mkr). Detta innebär att det kommer bli lite fler inköp av amerikanska bolag framöver för att öka den andelen.

När det gäller extrakassan som jag har haft möjlighet att använda för inköp utöver det fasta inköpet varje månad, så har jag redan nu efter drygt en och en halv månad bestämt mig för en justering. Kassan tömdes lite för snabbt så jag kommer öka gränserna för när den får användas. Tidigare kunde jag använda den för köp vid 10%, 15% och 20% rabatt på motiverat pris. Det dubblas nu till 20%, 30% och 40% rabatt för alla bolag utom "truly wonderful" bolag där de urspungliga gränserna fortfarande gäller.

2 kommentarer:

 1. Det låter som en bra fördelning. Jag strävar mot 30-40% svenska bolag & 60-70% utländska framförallt amerikanska. Har räknat på det och kommit fram till att man får tillbaka all källskatt då. Att den kompenserar ISK-skatten. Min portfölj ska bestå av 20% REITs och mestadels energi och konsumentföretag. Vill ha 10-15% kontanter för ev. nedgångar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte räknat så mycket på vilken fördelning som blir bäst rent skattemässigt för mig. Har funderat mer på hur jag vill balansera risken i innehaven. Dessutom så har jag mina amerikanska aktier i två olika ISK (ARCP kan jag av någon anledning inte köpa hos Netfonds, så den finns i min Avanza ISK) och mina svenska aktier i en annan ISK, så skatten varierar för varje ISK. Just nu så är den kupongskatt jag har betalat i år mycket lägre än vad skatten kommer bli, så all kupongskatt kommer betalas tillbaka.

   En snabb beräkning pekar även på att det belopp jag sparar på lägre courtage genom min tre-olika-ISK-lösning är större än den kupongskatt jag möjligtvis skulle kunna riskera att inte få dra av. Om det skulle visa sig framöver att en annan lösning blir bättre, så går det att flytta innehav från en ISK till en annan (blir en extra kostnad dock).

   Kontanter är alltid bra att ha tillgång till. Problemet för min del är att kunna sitta med en hög pengar månad efter månad utan att "impulsköpa", men det har blivit enklare efter att mina investeringsregler kom på plats :-)

   Radera