onsdag 2 oktober 2013

En eller flera nätmäklare?

Som sagt så använder jag mig just nu av tre olika nätmäklare, men i takt med att beloppen växer så börjar jag fundera på att samla mina investeringar hos en nätmäklare. I nuläget så lutar det åt att jag kommer använda mig av Netfonds. Inget lätt val dock.

Skandiabanken ger mig lägsta courtaget för inköp av svenska aktier. Normalt sett så har mina svenska inköp rört sig om 10000-15000 kr vid varje tillfälle vilket resulterat i ett courtage på 25-38 kr. Om jag övergår till att köpa svenska aktier via Netfonds, så skulle minsta courtage öka till 99 kr. Jag skulle i så fall göra färre men större affärer, kanske runt det dubbla mot i dag, dvs. 20000-30000 kr vilket skulle ge ett courtage på c:a 0,33-0,49% (jag vill inte betala mer än 0,5%). Fortfarande dyrare än Skandiabanken men det är en hanterbar extra kostnad.

En stor anledning till att samla allt hos en mäklare är möjligheten att kvitta utländsk källskatt mot schablonskatten . Med enbart utländska aktier i en ISK och svenska aktier i en annan ISK, så närmar jag mig en situation där jag sitter med mer utländsk källskatt än vad schablonskatten når upp till i en ISK samtidigt som det inte finns någon källskatt att kvitta mot schablonskatten på de svenska innehaven i en annan ISK.

En annan anledning till att samla allt hos en mäklare är att kunna utnyttja utdelningarna mer effektivt när alla utdelningar hamnar i en och samma pott. Dessutom blir det enklare att hantera varje månadsinvestering. Nu får jag flytta runt belopp till mer än en mäklare. Om jag samlade allt hos Netfonds så skulle det bli ännu enklare i och med att Netfonds ger mig 2,5% ränta även på medel som finns i min ISK.

Får fundera mer på detta de närmaste månaderna. Om jag genomför denna förändring så blir det troligtvis i december, så att jag kan starta nästa år med en enda ISK.

2 kommentarer:

 1. Investarskyddet skyddar bara upp till 250.000 kr så det är bättre att sprida ut dina risker. Nu är iofs svenska banker väldigt säkra men better safe than sorry!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag har funderat över vad som skulle kunna hända vid en konkurs, men om allt går rätt till så ska våra värdepapper inte påverkas om nätmäklaren går i konkurs. Investerarskyddet skulle ge ett visst skydd vid bedrägeri, men man får väl förutsätta att de seriösa nätmäklare vi använder oss av inte sysslar med bedräglig verksamhet (de är trots allt stora etablerade nätmäklare).

   Om jag ska oroa mig över något så är det nog snarare beloppen som är inlåsta i pensionsförsäkringar. De beloppen är inte skyddade av investerarskyddet, så där får man hoppas det finns tillräckligt med pengar i försäkringsbolaget vid en konkurs så att man kan få ut en del av sitt pensionskapital. I fallet med nätmäklare så går det i alla fall enkelt att flytta till någon annan mäklare om jag hyser det minsta tvivel.

   Jag får väga risken med att enbart ha en nätmäklare mot möjligheten till bättre hantering av mitt investerade kapital. Risken för att Netfonds skulle syssla med bedrägeri som skulle kunna påverka mina värdepapper ser jag som obefintlig. Att samla alla investeringar och få alla utdelningar i ett och samma konto ger mig större frihet. En bonus i Netfonds fall är att de ger mig en hyfsad ränta även på medel som finns i min ISK, så om jag sätter in det kapital jag ska använda under ett kvartal i början av varje kvartal så kommer det betalas ut en skattefri ränta under kvartalet som också kan användas för aktieinköp.

   Desto mer jag funderar över detta desto mer lutar det åt att jag flyttar allt till Netfonds.

   Radera