lördag 10 augusti 2013

En dödssynd för investerare: Vällust

När en investerare drabbas av vällust, så försvinner snabbt allt logiskt tänkande och känslorna tar över. Det måste inte handla om en enskild aktie som man "förälskar" sig i utan det kan lika gärna vara en investeringsstrategi.

Ett vanligt tecken är att man håller fast vid en aktie oavsett vad. Att behålla en aktie i ett bra bolag är inte fel, men när man drabbas av vällust så investerar man en alldeles för stor andel av sin portfölj i aktien och behåller den även när mer rationella personer skulle ha sålt en del av investeringen. Ett sätt att försöka minimera den negativa inverkan på ens investeringar i detta fall är att sälja en mycket liten andel och investera dessa pengar i något helt annat. Är man drabbad av vällust så kommer det vara ett svårt beslut, men en sådan liten försäljning kan ge viss hjälp med att få lite mer perspektiv på sin investering.

Ett annat tecken är att man är alltför snabb med inköp av aktier i nya oprövade bolag. Dessutom är risken stor att man fokuserar helt och hållet på just detta bolag. Här kan det vara bra att helt enkelt räkna till tio innan man gör ett inköp. Inte tio sekunder, utan tio dagar eller kanske tom. tio veckor. Om man dessutom har en regel att inte spekulera för mer än 5% av det totala portföljvärdet, så kommer man inte riskera alltför stora förluster när man förälskar sig i den senaste heta aktien eller fonden.

Boken listar upp några vanliga situationer när man kan drabbas av vällust:
  • När man köper aktier i det bolag där man är anställd, speciellt om detta är det enda innehav man har.
  • Man investerar allt i en och samma heta bransch som inte har några gränser för hur mycket den kan växa. I varje fall är det vad man har inbillat sig själv.
  • Man börjar avguda en investerare som har lyckats bra med sina investeringar. Alla rekommendationer från denna "guru" följs och man slutar helt att tänka själv.
  • En aktie blir höjd till skyarna. Alla rekommendera köp och aktien har fått en aura av att inte kunna misslyckas som investering.
  • Bolagets VD har fått stjärnstatus.
  • Bolaget har en "perfekt" produkt. Äger man en iPad så blir plötsligt Apple det bästa företaget som någonsin funnits.
Bokens grundläggande tips för att minska risken för att vällust påverkar ens investeringar alltför mycket är att inte lägga alla äggen i samma korg. Fertig har en del mer specifika förslag som att man ska fundera på att använda sig av börshandlade fonder (ETF), inte investera mer än 2-3% av det totala portföljvärdet i en och samma aktie och att aldrig ha mer än 25% i en och samma bransch. Om man äger aktier i det bolag där man är anställd, så är rekommendationen att begränsa det till högst 10% av portföljvärdet.

Några börshandlade fonder har jag inte men jag har regler angående hur mycket jag får investera i en och samma aktie eller bransch. Just nu tillåter jag en bra bit högre andel i en och samma aktie, men eftersom det långsiktiga målet är att inneha 20-30 olika aktier, så kommer den andelen justeras sig själv på sikt (med lägst 2% i en och samma aktie).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar