måndag 26 augusti 2013

Månadens inköp

Månadens inköp blev i tre amerikanska och ett svenskt bolag. Jag ökade på min position i Industrivärden eftersom det var det enda svenska bolaget på min bevakningslista som jag ansåg köpvärt och samtidigt inte redan har för stor andel av portföljen. Det blev 100 nya aktier för 115,6 kr stycket.

McDonalds dippade till en mer aptitlig kurs på $95 och Wal-Mart hamnade i inköpskorgen med ett pris på $73,49 så nu har jag köpt mina första aktier i dessa två utdelningsaristokrater. Blev även en mindre post i Digital Realty Trust (DLR) som har tagit rejält med stryk den senaste tiden.

DLR är en REIT som börsnoterades 2004. Bolaget har ett fastighetsbestånd med den högteknologi som bl.a. stora IT-företag och även finanssektorn efterfrågar. Jag investerar hellre i företag som förser IT-företag med deras infrastruktur än i själva IT-företagen.

DLR:s kunder har långa hyresavtal i fastigheter som i många fall kunden själv har inrett för sitt ändamål, dvs. risken att en kund flyttar med kort varsel är låg. Däremot kan elskatter och höjda elpriser drabbar DLR om de inte kan skicka vidare hela kostnaden till sina hyresgäster. Det finns även en liten risk att någon av deras kunder går i konkurs, men eftersom den största kunden CenturyLink (telekomföretag) enbart står för 9% av hyresinkomsterna och de övriga kunderna (Facebook, Deutsche Bank, AT&T, Amazon, Yahoo, etc.) inte står för mer än 1-3% av hyresinkomsterna, så ser jag ingen större risk i detta. Bolaget har en ökande FFO vilket ligger till grund för bolagets utdelningstillväxt (man har ökat utdelningen varje år sedan 2004). Direktavkastningen till nuvarande kurs är drygt 5,7%.

Med dessa inköp så har nu värdet på mina aktieinnehav passerat en halv miljon kronor. Nu lägger jag iofs. inte alltför stor vikt vid värdet på min portfölj utan det är utdelningen som är det viktiga för mig. Prognosen är i nuläget drygt 27 000 kr på rullande årsbasis och med en stor andel amerikanska bolag så kommer dessutom utdelningarna trilla in varje månad och inte enbart under ett par månader på våren (även om nästan 70% av utdelningarna fortfarande kommer i april och maj).

2 kommentarer:

 1. Vilka härliga inköp du har gjort! För mig blev det Coca-Cola, AT&T och Chevron för hela slanten!

  Du har kommit långt med utdelningsinvesteringen.

  Lycka till i fortsättningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt klart nöjd med dessa inköp. Direktavkastningen från Wal-Mart är väl inte den bästa om man jämför med många andra bolag men historiskt sett så är den i topp. Den verkliga avkastningen på mitt innehav i Wal-Mart är 2,55% och just nu så får jag nästan lika mycket i ränta (2,5%) på mina likvider i min ISK hos Netfonds :-) Om Wal-Mart däremot fortsätter att öka utdelningen i ungefär samma takt som tidigare så kommer det se bättre ut på sikt.

   När det gäller McDonalds så har jag länge väntat på rätt tillfälle. $95 kändes som ett bra sådant tillfälle. Skulle den komma ner mot $90 av någon anledning så kommer jag utan tvekan mer än dubbla mitt innehav annars kommer jag vänta med ytterligare inköp tills efter att jag har köpt in en del andra bolag jag är intresserad av (bl.a. Coca-Cola).

   Digital Realty Trust ingår i strategin att köpa på mig en del aktier i utvalda REITs medan de tar stryk på grund av (i mitt tycke ogrundad) rädsla för vad högre räntor kommer innebära för just de REITs som jag har investerat i. Vi får väl se om jag har rätt eller fel. Under tiden så får jag fina utdelningar varje månad/kvartal.

   Du investerade en rejäl summa pengar i tre bra bolag.

   Chevron har jag redan i min portfölj och planerar att köpa mer på sikt.

   AT&T har en väldigt trevlig direktavkastning. Lite dålig tillväxt men det är väl förväntat av ett så stort telekombolag som troligtvis har problem att växa via uppköp, dvs. försöker de köpa upp något annat bolag så är risken stor att de får ett negativt besked från de myndigheter som oroar sig över konkurrenssituationen inom telekom. Utdelningen kommer säkert fortsätta att växa väldigt långsamt, men när direktavkastningen redan är 5,2% så kan man inte klaga på det. AT&T ser ut att vara ett mycket stabilt bolag, som dessutom är ett av de stora bolag som betalar hyra till Digital Realty Trust :-)

   Coca-Cola är ligger högt på min lista men jag skulle gärna se att priset sjönk ytterligare 79 cent så att direktavkastningen hamnar på 3%. Då köper jag direkt mitt första innehav i KO. Risken finns väl alltid att den aldrig sjunker till min önskade nivå och att jag missar ett tillfälle att köpa under $40, men jag ska ändå försöka hålla ut ett tag till :-)

   Radera